Kuvankäsittely - ja sen sietämättömän rajattomat mahdollisuudet

Olen joskus aikaisemminkin kirjoittanut postauksen kuvankäsittelystä, se löytyy täältä. Valokuvaukseni on vasta lapsenkengissä ja omaksi ilokseni kuvaan, kun sille sattuu aikaa jäämään. Joku kunnianhimoisempi kehittäisi taitojaan tasaiseen tahtiin, mutta minun tyyli on enemmän tälläinen "mikäs hätä tässä valmiissa maailmassa..." 

Siitä johtuen, että en kuvaa enkä ennenkaikkea käsittele kuvia Lightroomissa tarpeeksi usein, ne omat taidot vähän junnaa samoilla urilla. Mitään uutta harvemmin tulee kokeiltua. Eilen julkaisin kuvan meidän takaterassilta, aamuauringosta ja usvaisesta järvestä. Siihen oli tehty nämä kuuluisat perusmuokkaukset, tutut ja turvalliset. 

Tänään sitten joutessani otin (lähes) saman kuvan käsittelyyn ja päätin olla tekemättä juuri mitään niistä säädöistä mitä usein teen. Joitakin samoja toki tein, mutta se ei ole oleellista tässä. Pääpiirteittäin lähdin muokkaamaan kuvaa ihan eri tyylillä mitä normaalisti. Huomattavasti ronskimmalla tavalla, koska tässä tavoitteena ei ollut kuvan julkaiseminen. Ja mitä tapahtui? En ole ihan varma, päättäkää te, menikö jo yli vai tuliko lopputuloksesta parempi mitä ensimmäinen versio oli? Minä kallistun jälkimmäisen puoleen...

Yllä eilen julkaistu versio 1.
 Alapuolella versio 2.
Sen verran vielä kerron, että nämä ovat kaksi eri kuvaa, mutta täysin samasta paikasta otettuna. Ensimmäinen ilman salamaa, toinen salaman kanssa. Jälkimmäinen kuva kuitenkin oli se, mikä oli ns. huonompi kuva alunperin ja sen takia hankalampi muokata. Tässä vielä molemmista alkuperäiset suoraan kamerasta tulleet versiot, samassa järjestyksessä kuin ylläolevat muokatut versionsa.



Kommentit

  1. Tuli kyllä selvästi parempi varsinkin tuosta jälkimmäisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä se minullekin näyttää. Kiitos mielipiteestäsi:)

      Poista
  2. Itse olen myös pohdiskellut kuvankäsittelyä koko ajan entistä enemmän. Halvalla digipokkarilla kun on mahdoton saada täydellisiä kuvia käsittelemättä (eikä usein senkään jälkeen). Auringonlaskut ja -nousut ovat ihan hankalimpia, sillä kirkas taivas muuten hämärämmässä ympäristössä menee yli kameran käsityskyvyn: jos taivas on oikeanvärinen, kaikki muu on melkein mustaa ja jos muu on oikein, taivaasta tulee juuri tuon näköinen mitä alimmassa kuvassasi. Kuvankäsittelyohjelmilla on mukava leikkiä ja joskus niillä saa aikaiseksi tosi upeitakin kuvia, kuten tuo toinen kuvasi. Sumu järven päällä tulee kauniisti esille kaikissa kuvissa, mutta toisessa värimaailma on hienoin. Minä olen päätynyt vetämään rajan kuvankäsittelyssä siihen, että pyrin toistamaan kuvat sellaisina kuin ne luonnossa näyttäisivät. Joskus se vaatii paljonkin käsittelyä, joskus riittää pieni valoisuuden säätö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo juuri on itsellänikin, yleensä pyrin siihen, että kuvat näyttävät luonnollisilta eivätkä liian käsitellyiltä. Mutta nyt, kun vierekkäin laittaa kaksi kuvaa, joista toinen on luonnollisempi ja toinen vähän ehkä överi niin kumman valjulta näyttää tuo ensimmäinen versio.

      Näitä hommia tuskin ikinä oppii ihan täysin -täytyy ajatella, että makuasioita ja tehdä siten, kuten sillä hetkellä tuntuu :) Saatko digipokkarillasi kuvattua RAW-muotoon? Niitä pystyy käsittelemään paremmin mitä jpg.muotoisia kuvia.

      Poista
  3. Omien käsiteltyjen kuvien vertailu on minusta todella vaikeaa. Kuvia tulee jälkikäsitellessä tuijoteltua liikaa ja lopulta ei saa enää yhtään selvää, onko lopputulos luonnollinen tai liian överi :)
    Minusta ensimmäinen kuva on pehmeämpi ja usvaisempi, siitä tulee ehkä paremmin ilmi aamun kosteus ja tunnelma. Toisessa on vahvemmat kontrastit ja lämpimämmät sävyt. Itse ehkä kallistun jopa ensimmäisen kuvan puoleen.
    Mutta siis on ihan superhankalaa saada kameran kuvasta sellaista, mitä silmä näkee. Itse en ainakaan siinä onnistu, etenkin jos kyseessä on hieman poikkevaa valo.

    VastaaPoista
  4. Sanoppa muuta, silmät sikkuralla tulee tuijotettua näyttöä! Ekassa kuvassa pyrin siihen,että usva on luonnollisen näköistä. Toisessa kuvassa se taas on yliampuvan keltaista, mutta kokonaisuutta katsoessa se ei kuitenkaan pistä pahasti silmään. Mutta selvästi (tarkoituksella) luonnottomampi on mitä ensimmäinen versio.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän mielipiteesi: ideoita, kokemuksia, risuja tai ruusuja- kaikki kommentit tervetulleita!

Suositut tekstit