Kuvankäsittely

Tuplasti terapiaa blogin Pirjo kirjoitteli valokuvaamisesta täällä, siitä sain ajatuksen tähän postaukseen. Pystyin hyvin samaistumaan hänen mietteisiinsä. Itsekin tykkään kuvata ja harjoitella sitä taitoa lisää, mutta aina välillä iskee olo, että tieto lisää tuskaa ja kaikista kuvista löytyy jokin asia, mikä ei ole hyvin. Normaalisti huoleton hulda (minä) löytää valokuvatessa itsestään perfektionistin piirteitä, joka ei ole tyytyväinen mihinkään :)

Kamerasta sen verran, että kuvaan Nikon D5200:lla, jossa on perus kittilinssin lisäksi valovoimaisempi 35mm, f/1.8 objektiivi. Kuvaan manuaaliasetuksilla, mikä joskus saattaa tuottaa vähän päänvaivaakin, mutta sillähän sitä oppii (pitäisi ainakin). Vielä, kun kärsivällisyys riittäisi ihan oikeasti huolella perehtymään niihin säätöihin siinä kuvaustilanteessa... Usein menee niin, että teen hyvin pieniä muokkauksia sinne sun tänne, mutta en kuitenkaan ihan täysin ole kärryillä siitä, miten kaikki kolme (ISO, F-luku ja suljinaika) oikeasti vaikuttavat toisiinsa, Perus punaisen langan tiedän, mutta siihen pitäisi perehtyä vielä paljon lisää, jotta siitä olisi apua haastavassa kuvaustilanteessa. Jos säädän yhtä arvoa tämän verran, mitä se suhteessa tekee tuohon toiseen arvoon jne. Niissä kun on niitä epämääräisiä "laskukaavoja", mitä gurut netissä tottuneesti toistelevat. Täyttä hepreaa minulle, silmämääräisellä mututuntumalla mennään. 

Kuvaan RAW-muodossa, eli jälkikäsittelen kuvat. Käytössä on Lightroom-ohjelma, joka on taivaan lahja harrastelijakuvaajalle, jolla kaikki ei aina kuvaustilanteessa mene ihan nappiin. Epätarkkuutta sillä ei voi pelastaa, mutta valoisuutta ja värisäätöjä senkin edestä. Tämän ohjelman käyttäjänä ei varmaan ikinä ole valmis. Netistä löytyy hyvin opastusvideoita, varsinkin jos englanti taipuu. Aluksi katsoin näitä videoita säännöllisesti ja heti perään kokeilin säätöjä, jotta ne jäisivät mieleen. 

Nykyään olen laiskistunut siinä hommassa ja sen huomaa kuvissa. Käsittely tahtoo jyllätä samaa omaa rataansa ja se vähäinenkin taito erikoisempien säätöjen kanssa on jo päässyt unohtumaan. Onneksi se korjaantuu sillä, että ottaisi itseään vain niskasta kiinni ja perehtyisi aiheeseen taas huolellisemmin.



Joitakin tässä näkyviä kuvapareja on tarkoituksella käsitelty vähän yli, olen leikitellyt säädöillä ja kokeillut juttuja. Maisemakuvissa varsinkin se on ihan mukavaa, peruskuvauksessa pyrin pitämään kohtuullisen neutraalin linjan. 

Tietokonekin tuottaa omat hankaluutensa asiaan. Näyttö pitäisi kalibroida, jotta voin olla varma, että se näyttää sävyt oikein. Tokihan siinä vastaan tulee se, että vaikka säädän kuvat miten hienoiksi tahansa, niin jokainen katsoo niitä omalta näytöltään -joka voi taas näyttää kuvat ihan miten sattuun. Tämäkin ehkä kuuluu siihen (ärsyttävään) perfektionistin ajattelumalliin, josta ei kannattaisi turhaan murehtia. Varsinkaan tälläisen itse oppineen harrastelijan :) 

Tänä vuonna mulla onkin tarkoitus liittyä paikalliseen valokuvausseuraan, joka on ilmeisen aktiivinen. Sieltä saisin ehkä inspiraatiota lisää tähän kuvaukseen, sekä vinkkejä kokeneemmilta kuvaajilta.
  








Talvikuvat koen hankalimmiksi säätää. Luminen maisema varjoineen päivineen tuottaa monesti harmaita hiuksia. Varsinkin, jos yrität saada samaan kuvaan mustaa ja vaaleaa koiraa, kjääkh!




Kommentit

  1. Hienoja kuvia!
    Minulle tuottaa päänvaivaa säätää sekä aukkoa ja suljinaikaa, joten säädän toista ja toinen tulee sitten sen mukaan. Pitäisi ehkä opetella oikeasti kuvaamaan :D
    Kuvankäsittely on kyllä paikallaan, sillä joskus se kuva ja todellisuus poikkeavat. Onkin ihan hyvä säätää kuvaa, ja välillä ylisäätämällä saa taiteellisemman kuvan.
    Lightroomissa näyttää olevan kuukausimaksu. Sitä ei siis voi ostaa itselleen? Raw-kuvaus kyllä kiinnostaisi..Se antaisi ehkä lisää mahdollisuuksia. Pitääpä harkita.
    Kuvaamisessa sommittelu on tärkeää, sitä voin toki kuvan rajaamisella muuttaa, mutta ei aina.
    Jotenkin kuvankäsittely mielletään pahaksi. Ennen se tehtiin filmiä kuvaksi muutettaessa, nykyaikana se tehdään vaan koneella.
    Kiva kun kirjoitit tästä, mielenkiintoinen aihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen Lightroomin pystyi ostamaan myös kertamaksulla, mutta en tiedä onko sitä mahdollisuutta enää. Kk-maksullisessa on se hyvä puoli, että ohjelmaan saa aina uusimmat päivitykset, kertamaksullinen on se yksi ja sama ohjelmaversio. Lisäksi kk-maksuun kuuluu photoshop. Töissä olen sitä opetellut käyttämään, mutta omalla koneella on niin uusi versio, etten ole ihan sujut sen kanssa vielä. Joitakin yhdistystoiminnan tapahtumailmoituksia ja kunniakirjoja sillä kuitenkin on tullut tehtyä. Ensin hirvittelin, että kk-maksullinen ei vuosihinnaltaan ole kovin halpa, mutta kyllä siitä niin paljon on hyötyä, ettei ole harmittanut maksaa, vaikka joskus käsittely jääkin vähän vähemmälle. Suosittelen siis :)

      Poista
  2. Kauniita kuvia ja kiitos että jaat kuvaustietouttasi. ps. multa puuttuu vielä kunnon kamera terveisin puutarhurintytär

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kamera on kyllä ollut mukava kampe, sillä saa kauniita kuvia ilman käsittelyäkin. Suosittelen hankkimaan - eikä sen mikään mahdottoman kallis edes tarvitse olla, kunhan siitä on iloa itselle :)

      Poista
  3. Löysin sattumalta tänne blogiisi, koska en tiennyt sinun pitävän blogia. Tunnistat minut varmasti, jos vierailet blogissani :) Ei olla pitkään aikaan nähty niin oli kiva lukea tätä. Luin koko blogin kerralla läpi ja katsoi mitä olet touhunnut ja suunnitelmissa :) Kova pihan rakentaminen alkaa meilläkin keväällä ja kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas, olipa hyvä, että satuit tänne! Kävin liittymässä lukijaksi sun blogiin niin pysytään puolin ja toisin kärryillä tulevista projekteista ja muustakin elämänmenosta :) Meillä suunnitelmissa on, että nurmikot tehdään vasta syksyllä, Akilla on kädet täynnä autotallin viimeistelyn kanssa ensin. Minä keskityn tähän suunnittelijan pestiin sitten sen aikaa :D

      Poista

Lähetä kommentti

Jätäthän mielipiteesi: ideoita, kokemuksia, risuja tai ruusuja- kaikki kommentit tervetulleita!

Suositut tekstit