Puutarhavuosi 2018

Minna Hiidenkiven puutarhasta loi tämän haasteen, johon innostuin vastaamaan hänen blogikommenttinsa perusteella. Hyvä tammikuinen herätys ensi kauteen ja siihen, että ei sinne kesään enää kovin pitkä matka ole... :) Haastan mukaan Hilun Kissankulman väki-blogista.

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta


C. Ensimmäistä kertaa otin kokeiluun niinkin arkiset hyötykasvit, kuin tomaatti ja kurkku. Siemenestä asti kasvatettuna kurkut onnistuivat, tomaattien kanssa luovutin, kun ne kärsivät liikaa kevään ensimmäisinä ulkoiluina -en älynnyt olla tarpeeksi varovainen porottavan auringon kanssa. Tomaatit syötiin sitten ostotaimista. Totesin, että tänä vuonna menen myös ostotaimilla ja keskityn koristekasvien esikasvatukseen.

Viime vuonna kokeilin myös kuusenkerkkäsiirapin tekoa. Fariinisokerista tehty onnistui, tavan sokeri taas ei.



2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...


D. Suunnitelmat elää edelleen, mutta mitään niistä ei lopen saatu aikaan. Ja ihan hyvä niin, olisi ollut toivotonta yrittää perustaa nurmikkoa viime kesän helteisiin!

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...


C.Rahaa näihin en juurikaan laittanut, vaan pelastin meiltä töistä (K-rauta) edelliskaudelta jääneitä. Niitä sitkeitä, jotka olivat ruukuissa selvinneet kylmässä teltassa talven yli. Mm. mustaherukkaa, seppelvarpua. Koristearoniaa taisin ostaa pari kappaletta, tontin rajalla olevaan aitaan täydennystä.

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani. Mikään ei pääse niitä tuhoamaan.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Olisit kysynyt, mikä meillä menestyy! Ei ole sellaista kasvia, jota en onnistuisi tappamaan, vaikka miten yritän huolella hoivailla.


B.Tähän on huono sanoa, kun varsinaista kunnon puutarhaa ei vielä ole. Väliaikaispaikoille pelastamani perennat sun muut kuitenkin pääasiallisesti ovat selvinneet talvesta.

5. Monessako puutarhakohteessa vierailit? (taimimyymälöitä ei lasketa!)
a. En yhdessäkään
b. No jos tuttavien puutarhat lasketaan, niin tulihan sitä muutamassa käytyä
c. Monta paikkaa kiersin, monta jäi vielä näkemättä
d. En enää muista, joka viikko vähintään yhdessä, sekä Suomessa että ulkomailla. Messut, puistot, puutarhat... kaikki mahdolliset kiersin.

6. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Puutarhan ylipäätään :) Valmis nurmikkokin olisi huikea asia! Tiedän ja tunnen, että oli hyvä asia jättää pihahommat viime kesänä tekemättä, mutta tällä hetkellä edessä oleva työmaa ehkä vähän masentaa -miten alusta sitä joutuukaan  lähtemään! Lohtuna kuitenkin on tuo vanha piha, jossa voin puutarhaintoilujani toteuttaa. Sormet kuitenkin kovasti syyhyävät päästä laittamaan tätä uuden talon ympäristöä... 

7. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2018?
a. Lämpö ja aurinko
b. Kuivuus
c. Kukkaloisto
d. Joku muu. Mikä?

8. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Lavakauluskasvimaan laajennus kahdella laatikolla. Tai sitten ensimmäinen oma sato siemenistä kasvatetuista kurkuista.

9. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Ehkäpä juurikin nuo uudet lavakaulukset...


10. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei
b. Yksi
c. Älä edes kysy, montako!
d. Virhe? Mitä? Minullako?1 Eeei suinkaan...!


Yksi kattaa sen kertareissun, kun innoissani otin töistä jos jonkinlaista edelliskauden rescue-perennaa mukaani. Niistä vain mustaherukka ja seppelvarpu pääsivät huolella maahan asti, loput jäivät purkkeihin ja kuivuivat helteillä sinne. 

11. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Kolme riippahernepuuta olivat talvehtineet tyytyväisenä väliaikaispaikassaan ilman jänisten aiheuttamia tuhoja. Samaan paikkaan ne jäivät nytkin, odottelemaan ensi kauden siirtoa.



12. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Seppelvarpu. Selvisi talvesta, mutta "lämpenee" kesään niin hitaasti, että on minun makuuni liian pitkään pystyyn kuolleen näköinen. Harmi, tätä kasvia olisin halunnut enemmänkin istuttaa -siksi niitä töistä pelastinkin keväällä. 

13. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasvimaalle
b. Kukkiin
c. Kiviin / Kiveyksiin
e. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
f. Puutarhamatkailuun


A. Lavakaulukset, mullat, ja niihin kasvatit. Ei puhuta mistään isoista summista siis. Ensi kesänä puhutaankin sitten nelinumeroisista lukemista, kääk... 

 
14. Mistä ihan todella innostuit?
a. Uudesta kasvituttavuudesta
b. Jostain puutarhafilosofiasta tai puutarhan tyylisuuntauksesta
c. Väreistä
d. Ihan joka asiasta!


B.Olen hakenut sitä tyyliä, jolla lähteä omaa pihaa luomaan.

15. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt


A.Muutamia menetyksiä helteellä, onneksi ei mitään isompaa.


16. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt


Kaikenkaikkiaan tein niin vähän mitään puutarhahommien eteen, etten oikein voi tähän edes vastata...

17. Odotatko tulevaa/alkavaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

A, C ja D sekä kaikkea näiden väliltä.

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta vähintään yksi blogiystäväsi mukaan.

Kommentit

  1. Olipas kiva yllätys, että innostuit vastaamaan tähän. Puutarhan perustaminen kokonaan alusta lähtien on valtavan iso urakka, mutta toisaalta saa tehtyä kerralla mieleisen. Vanhaa pihaa, kuten meillä, muokatessa joutuu ensin korjailemaan edellisen asukkaan virheet. Mukava nähdä, millaiseksi teidän pihanne sitten aikaa myöten muotoutuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin valtava urakka! Mutta onhan tässä vuosia ja taas vuosia aikaa rakentaa sitä pikkuhiljaa mieleisekseen -hätähousuna, kun vaan malttaisi...

      Poista
  2. Uuden pihan aloittaminen on vähän sama kuin "tyhjään taulun" tilanne. Toisaalta uudella pihalla on myös ihana mahdollisuus lähteä luomaan ilman vanhan purkamista. Olen kahden menneen kesän aikana kokeillut tätä, kun olen tyttäreni talonrakennuksen tiimoilta ollut perustamassa hänelle pihaa rakennustyömaan jäljiltä. Onnea sinulle omaan projektiisi!

    VastaaPoista
  3. Lavakasvimaa on jo hyvä puutarhan alku! Riippahernepuut ovat suloisia. Pystyn jotenkin samaistumaan tohon tunnelmaan, että puutarhan luomista täytyy aloittaa melkein nollasta. Nurmikkoa meillä oli, mutta puolet pihasta oli myös metsäpohjaa, eli pitkälti heinää ja vesakkoa. Mutta tällainen nollatilanne antaa myös niin paljon mahdollisuuksia nähdä oman käden jälki ja muutos ajan kanssa. Tämä kesä puutarhasi parissa tulee olemaan varmasti antoisa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Kunhan malttaa muistaa, että kiire ei ole ja ajan kanssa se pikkuhiljaa valmistuu. Tämä blogi on mahtava näiden juttujen seuraamiseen!

      Poista
  4. Tuli vasta jälkikäteen mieleen, että haasteeseen osallistuneet voisi kerätä listaksi haasteen aloituspostaukseen. Sieltä olisi helppo käydä tarkistamassa, kelle voi haasteen heittää. Sopiiko, että linkitän sinunkin postauksesi sinne?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän mielipiteesi: ideoita, kokemuksia, risuja tai ruusuja- kaikki kommentit tervetulleita!

Suositut tekstit