Mitä kuuluu kevään esikasvatuksille?

Pitkään aikaan en olekaan maininnut kevättalvella hartaasti ja huolella kasvatetuista esikasvatustaimista. Postauksessa Vauhtia rattaissa taisin mainita osan niistä viimeksi.

Näin ensikertalaisena innokkaana tein perinteisen virheen keväällä ja poltin melkein kaikki taimet eteläsuunnan terassilla. Kaikki taimet olivat jo isokokoisia, mutta sisältä siirrettynä eivätpä nekään noin vain kestä yhtäkkistä aurinkoa. Kelloköynnökset kärsivät eniten ja ne ovatkin käytännössä aivan kuolleita. Istutin ne kyllä navetan seinustalle ruukkuihin, mutta totesin pian, että violettina ja valkoisena hohtavat taimet eivät siitä piristyisi alkuunkaan. Osittain yritin napsia niitä poikki, jotta josko sieltä nousisi uutta tervettä kasvustoa, mutta ei...  Ja niin komeita taimia, kuin mulla jo olikin! 

Olin jo luovuttamassa kurkkujen ja tomaattienkin suhteen, niissä näkyi myös vaurioita auringosta. Nämä myös kärsivät jonkin verran, kun kaatuilivat tuulessa pitkin portaita, enkä jaksanut aina olla ahkerana niitä pelastamassa. Jo aikaisin toukokuussa kurkku kukki ja teki jopa pienen kurkun alun, joka ei kuitenkaan keltaista alkua pidemmälle lähtenyt. Tomaatit taas eivät näyttäneet juuri miltään.

 Kesäkuun puolella lopetin näiden kastelunkin kokonaan reiluksi viikoksi ja ajattelin hakea ostotaimet. Kun sitten kiikutin kotiin kaksi kaupan tomaattia niin huomasinkin, että kurkkuhan on alkanut tehdä uusia alkuja ja tomaatti puskee kukkaa! Huono omatunto soimaten aloin hoivailla näitä uudestaan ja kurkut näyttävät jo aika hyviltä!Kolmesta kurkusta yhden heitin pois, kaksi muuta sinnittelivät uuteen nousuun. Varsi itsessään on aivan kuolleen näköinen, mutta elinvoimaa näyttää silti riittävän.

Tomaatit myös ovat vahvistuneet paljon ja kukkia riittää, aika näyttää jaksaako ne tehdä satoa.
Kauppareissulta mukaan tarttui myös vähän muutakin: ruohosipuli, persilja ja oregano. Vaikka suunnittelin siirtäväni nämä hyötykasvit kodinhoitohuoneen oven viereen, niin tässä ne ovat edelleen etupihalla. Perunalaatikoissa kasvavat omat kurkut ja tomaatit ovat tuossa oikealla häämöttävän ikkunan alla. Olkoot siinä, näillä lisäostoksilla kaikki eivät tuolle toiselle seinustalle mahtuisikaan.
Pari amppelia krassia kasvaa myöskin, ehkä eivät kuitenkaan niin nopeasti mitä kuvittelin... Kylvin näiden siemenet suoraan näihin amppeleihin, en tiedä voiko sillä olla jotain tekemistä asian kanssa...?

Ensi keväänä olen jo töissä, joten saapa nähdä riittääkö into esikasvattamiseen. Ehkä ei ainakaan näiden kurkkujen ja tomaattien osalta, mutta kelloköynnöksiä tai muuta kukkaa houkuttelisi kokeilla vielä. Mutta innoissani en ehkä hövellä niitä niin aikaisin multiin mitä tänä vuonna tein... :)

Kommentit

  1. On noissa esikasvatteluissa vaan kova homma! Vaan onpa sitten kiva kun saa satoa ihan itse kasvatetusta taimesta, on olevinaan jotenkin vielä paremmin makuisia:) Ehkä siinä maistuu se kova työ ja antaumus millä niitä on kasvatettu:) En kyllä tiedä mitään niin hyvää kuin kesäherkut..täällä oltiin ihan onnesta soikeana kun huomattiin että tomaattiin oli tullut pikkuiset alut, nyt vain odotellaan josko ne alkaisi kypsyä, kunhan tulisi vähän taas hellettä! Mukavaa alkanutta viikkoa ja kivaa kesää sinne♥

    VastaaPoista
  2. Innolla kyllä odotan, että pääsee maistamaan noita kurkkuja :) Mukavaa kesää sinnekin!

    VastaaPoista
  3. Itsekasvatetut tomaatit ja kurkut ovat aina niitä kaikkein maukkaimpia ja parhaimpia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän mielipiteesi: ideoita, kokemuksia, risuja tai ruusuja- kaikki kommentit tervetulleita!

Suositut tekstit