Kanat ja lampaat

Tämä osio kuuluu todellakin siihen 10-vuotissuunnitelmaan, 
mutta vakaasti pidän kiinni tästä haaveesta. 

Vanhan mökin takaa löytyy peltoalue sekä uuden talon alapuolella on lisää. Peltoa on puoli hehtaaria ja metsää saman verran päälle. Kesäisin pellot kasvavat turhanpäiten hukkaheinää, eivätkä ole mikään varsinainen silmänilo... Ihana kesälammas porukka olisi omiaan pitämään nuo siistinä! Koirista tuo musta mörkö on paimenkoira, joka joskus on lampailla käynytkin. Tosin ei kovin suurella menestyksellä: vauhtia ja intoa oli enemmän mitä malttia. Minun hallinnassa kuljetti laumaa nätisti, mutta itsenäinen työskentely tahtoi karata laukalle. Niin kai se vähän kaikilla aloittelevilla taitaa olla - edelleen kuulemma ollaan tervetulleita jatkamaan paimennusharjoituksia :)

Alla kuva uuden talon takaa. Kuvassa olevat tolpat on maalämpöputkien merkkejä. Pelto laskee tolppien jälkeen vielä reilu 10m tuonne alaspäin, vähän kauempana näkyykin eripäin oleva sarka, joka on jo viljelyskäytössä.

Toisessa kuvassa sitten vanhan mökin takapeltoa. Niinkuin näkyy, lampaille olisi käyttöä... Tällä hetkellä meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin lanata heinät matalaksi sitten, kun alkavat rehottamaan liikaa.



Helpon ja näppärän (heh, kysykääpä mieheltä...) kanalan olen kaavaillut meidän vanhan mökin pesutiloihin. Valmiit kosteudenkestävät tilat, jotka on helppo pitää puhtaana ja muutenkin sauna sekä pesuhuone muodostavat sopivan kokoisen alueen muutamalle kotikanalle. Ikkunat löytyy molemmista huoneista, tosin ne on aika korkealla, n.1.5m lattiasta. Mutta käsittääkseni kanat kyllä kulkee korkeammallakin, kun niille vain rakentaa kulkureittejä... 

Ulkotarhan saisi kätevästi  ikkunoiden eteen ja se jatkuisi tuohon alakuvassa näkyvään nurkkasyvennykseen. Kulku sinne olisi siis saunan ikkunasta, joka kuvassa on lisäsiiven päädyssä takimmainen. 


Kanojen kanssa ei passaa hötkyillä, pienellä varauksella tuo vanha Kivistön mökki täytyy vielä pitää asuttavassa kunnossa, mutta ehkä sitten tulevaisuudessa... Lampaita en aio hankkia ympärivuotisiksi asukkaiksi, koska sen verran iso työ pitäisi vanhaan navettaan tehdä, että siitä saisi niille talviasuttavan. Ja muutenkin ne työllistäisivät sitten jo niin paljon enemmän, että ei kiitos. Aikanaan olen hevoshommissa ollut, niin ihan hevillä en enää siihen rumbaan lähde, että talviaamuisin ruokittavia suita olisi joka nurkka täynnä. Ensi kesänä tontilla pyörii kaivinkonetta ja muuta, joten kesävieras-lampaatkin saavat odottaa tulevia vuosia. Mutta onpahan nyt kirjattu tämä tännekin ylös. Lähipiiri on jo varmaan kohtalaisen kyllästynyt kuuntelemaan "Sitten, kun meillä on niitä lampaita..." "Ne meidän kanat sitten..." :D

Kommentit

  1. Kivoja suunnitelmia, jos olisi koti maaseudulla, niin suunnittelisin minäkin tuollaisia. Totta, että kaikkea ei tarvitse aina saada heti, vaikka välillä siltä tuntuukin. Suunnittelu on silti kivaa :)

    VastaaPoista
  2. Sanoppa muuta! Ei näin valtavan projektin kanssa onnistuisi se, että suunnittelisin aina vain sitä, minkä saa heti toteutettua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätäthän mielipiteesi: ideoita, kokemuksia, risuja tai ruusuja- kaikki kommentit tervetulleita!

Suositut tekstit